Hamsikoli (Hamsili Ekmek) Nasıl Yapılır?
Karadeniz mutfağının olmazsa olmazı, sofraların sarı çiçeği mısır ekmeğinin; bambaşka bir forma bürünmüş hali hamsikoliyi (Hamsili Ekmek) daha yakından tanımak ister misiniz?
Fırınlardan ısrarla isteyip o Karadeniz yaylalarında yediğiniz hamsili ekmeğin tadını bulamıyorsanız kolları sıvayıp tezgâhın başına geçme vakti gelmiş demektir. Şimdi çıtır kabuklu, sapsarı bir mısır ekmeğini nasıl Karadeniz’in incisi hamsiyle birleştirip benzersiz bir lezzet elde ederiz? Sorusuna cevap olalım, bu eşsiz lezzete daha yakından bakalım.
Ne Lazım?
Çıtır kenarı için ufak tefek kavgalara sebep olacak hamsikoli için en başta hırçın Karadeniz’in tuzlu suyunu yemiş hamsi balıklarına ihtiyacımız olacak. Hamsili ekmeğin olmazsa olmazı, Karadeniz’in emektar taş değirmenlerinde öğütülen sapsarı mısır unu da yine listenin en başına yazılacak malzemeler arasında. Sebzelerde abartmak size kalmış ama Maydanoz, Pazı ve soğan olmazsa olmaz desek yanlış ifade etmiş olmayız. Tuzunu, biberini, yağını da söylemeye gerek yoktur diye düşünüyoruz.
Malzemeler ve Miktarları:
Karadeniz’in incisi hamsi: 500 Gr.
Taş Değirmen Mısır Unu: 3 Su Bardağı
Sıcak Su: 1 Su Bardağı
Kuru soğan: 1 Adet
Maydanoz: 1 Demet
Dereotu: 1 Demet
Pazı: 1 Demet
Taze soğan: 7-8 Dal
Zeytinyağı: 1 Çay Bardağı
Tuz: 1 Çay kaşığı
Karabiber: 1 Çay Kaşığı
Nasıl Yapalım?
Maydanoz, kuru soğan, taze soğan, pazı ve dereotlarını tercihimize göre boyutlarda doğrayıp derin bir kaba koyalım. Sonra hamsileri de ayı şekilde doğrayıp bu karışımın üzerine ilave edelim. Sonrasında taş değirmende öğütülmüş mısır unumuzu, hemen ardından da diğer malzemelerimizi ekleyip karışımı yoğurmaya başlayalım. Karışım hamur kıvamına gelinceye kadar yoğuralım.
Nasıl Pişirelim?
Hamurumuza uygun bir tepsiyi doğal tereyağıyla güzelce yağladıktan sonra karışımı içine koyalım ve üzerini düzleştirelim. Düzleştirme sonrasında hamurun üzerine serçe parmağıyla bir birini dik kesecek şekilde boydan boya iki çizgi yapmamız servis işlemini kolaylaştıracaktır. Tepsimizi önceden ısıtılmış 160-170 derece fırında yaklaşık bir saat kadar pişirmeye bırakalım.
Servis önerisi:
Fırından çıkan ekmeği serçe parmağımız yardımıyla belirlediğimsiz yerlerden kolayca kırabilir, dilersek yine öncelikli olarak bu noktalar yardımıyla kesebiliriz. Sonrasında daha küçük parçalara ayırarak servis edebiliriz.
Kenar kısımlarını kendimize ayıralım :) Afiyet olsun.
Şimdi dilerseniz aşağıdaki ‘’Taş değirmen mısır unu nasıl hazırlanıyor?’’ Videomuzu izleyebilir, dilerseniz https://www.karadenizsepeti.com/misir-unu adresinden hamsikoliniz için şahane bir mısır unu isteyebilirsiniz.