Muhlama Nasıl Yapılır?

Muhlama Nasıl Yapılır?

Muhlama Yapılışı

Muhlama, Mıhlama, Hoşmeri, Hoşmerim, Hemeşerim, Haşmetlim…

Herkes bir şey söylüyor. Biz adına değil tadına bakalım. Ama önce yoluna yordamına bakalım. Karadeniz yaylarının enfes peynirinin tellenip uzamasından kısa olacak bu yazımızda ‘’ Fakat iyi yedik ha! ‘’ dedirtecek muhlamanın ( Biz doğru ifadenin böyle olduğunu düşünüyoruz) yapılışından bahsedeceğiz.

Ne lazım?

Böyle yağı üstüne çıkmış, tatlı sarı rengiyle büyüleyen bir muhlama elde etmek için, öncelikle Karadeniz’in yaylalarında kamp kurmuş kahraman ineklerden elde edilen Muhlama peynirine ve yine aynı kahramandan alınmış sarı tereyağına ihtiyacımız var. Bunların yanında da küçük bir köyün şirin değirmeninde öğütülmüş orta incelikte mısır unu (Normal mısır unu da olur)  İlave olarak biraz yayla puğarı suyu (Çeşme suyu da olur) ve normal tuz.

Ne kadar Lazım?

Yayladan gelmiş doğal muhlama peyniri : 400 Gr.

Yayladan Gelmiş doğal tereyağı: 5 Yemek kaşığı (Dolu dolu)

Orta incelikte mısır unu : 5 Yemek kaşığı

Su:  2 buçuk su bardağı

Nasıl Yaparız?

Yayladan gelmiş enfes tereyağını varsa bir bakır tava yoksa normal tavaya koyuyoruz. Tereyağının erime sesini dinlerken, oluşan baloncukları izlerken şöyle bir Hemşin yaylalarına gidebiliriz ama kısa sürmesi lazım. Köpürme işlemi tab noktasına ulaşınca ve yağımızın artık yandığına eminsek kenarda duran önceden hazırladığımız mısın ununu yavaş yavaş yağımız üzerine dökelim ve tahta bir kaşık yardımıyla karıştıralım. Mısır unu kavruk bir renk aldığında yavaş yavaş suyumuzu da ekleyelim. Kaynamaya başladıktan sonra dilimlenmiş şahane peynirleri de ekleyelim ve tereyağı üst kısımda minik tabakalar oluşturana kadar kısık ateşte pişirelim.

Servis Önerisi

Dumanı halen tütmekte olan enfes muhlamayı tavayla masanın ortasına koyalım. Elimize ağzımıza uygun ekmek parçaları alararak onları tavada buluşturalım.

Afiyet olsun.

 

Bu arada tarifi de öğrenildiğine göre eğer böyle bir şahane muhlama yapmak isterseniz malzemeleri için aşağıdaki avantajlı muhlama sepetimize göz atabilirsiniz. 

 

 

Etiketler: Muhlama Yapılışı
Eylül 29, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR